česnáček lékařský
postrach kvasinek
Roste
na okrajích cest a lesů. Má výrazné česnekové aroma. Nať se
používá do polévek nebo pomazánek, na výrobu pesta, případně pro pokročilé jen tak samotná. Obsahuje mimo jíné cennosti
i vitamin C, provitamin A, glykosidy působící výborně na
potlačení kvasinek a plísní v zažívacím traktu a organickou síru. Dají se
snadno sbírat i semena a v zimně je použít na pěstování
klíčků. Je to činnost kterou můžete dělat společně s dětmi.
Lodyhy se šešulemi před dozráním a vysypáním semen sklidíme a
necháme dozrát zavěšené např. v povlaku na polštář. Když
šešule začínají pukat poskáčeme na polštáři a pak nad
rozprostřenou plachtou za větrného dne oddělíme sypáním z
výšky semena od plev. Uchováme v plátěném nebo papírovém
sáčku. V zimně klíčíme stejně jako např. řeřichu v
nakličovací misce, sklenici nebo v plátěném sáčku. Před klíčením je nutné semena nechat přejít mrazem (ať už v mrazáku nebo za oknem), jinak neklíčí.